معرفی گیاه فلفل قرمز
نام فارسی : فلفل قرمز نام علمی: Capsicum spp. نام عمومی:cayenne ، pepper،chili خانواده: solanaceae قسمت مورد استفاده: میوه های تازه یا خشک شده
![]() |
مشخصات ظاهری گیاه:
فلفل قرمز گیاهی علفی به ارتفاع تا 60 سانتیمتر است که در مناطق حاره ای رویش دارد ولی در اکثر نقاط دنیا منجمله ایران کشت میگردد.برگهای آن بیضوی نوک تیز و گلهای آن سفید مایل به زرد و میوه ای گوشتدار ، دوکی شکل به رنگ های سبز،زرد ، قرمز مایل به بنفش و محتوی دانه فراوان مسطح و سفیدرنگ دارد
پراکنش جغرافیایی درایران وجهان:
این گیاه معمولاً در مناطق حاره و نواحی گرم جنوب رشد می کند ولی در مناطق معتدله نیز کاشته می شود. موطن اصلی فلفل مناطق حاره و نیمه حارة آمریکا است. در ایران در فارس، تهران، جزیرة خارک، لار، سیستان و بلوچستان کشت میشود.
مواد موثره:
-کاپسیسینوئید ها ؛ کاپسیسین و دی هیدروکاپسیسین
-کاروتنوئید
-فلاونوئید ها؛آپین،لوتئولین-7-o-گلیکوزید
-ساپونین های استروئیدی
-روغن های فرار
اثرات درمانی و موارد مصرف:
-درد های روماتیسمی و تنشن عضلات
-فلفل قرمز دارای اثرات آنتی اسپاسمودیک،تحریکی ،ضد نفخ و محرک موضعی است.
-در فرمولاسیون های موضعی برای درد های عصبی مانند درد های روماتیسمی استفاده میشود.
-افزودن مقادیر کمی از فلفل قرمز به سایر گیاهان سبب تقویت و تحریک اثر آنها در بدن میشود.برای مثال تنتور -فلفل برای درمان عفونت های گلو به مخلوط سرخار گل و شیرین بیان افزوده میشود.
نحوه،مقدار و مدت مصرف:
-فرم موضعی :0.25 %- 0.75% سه یا چهار بار در روز به مدت 4 هفته(امکان دارد اثرات ضد درد تا 14 روز طول بکشد.)
از تماس با چشم یا پوست حساس خودداری شود
بعد از مصرف دست ها شسته شود.
-مصرف خوراکی: 30-120 میلی گرم یک یا سه بار در روز
آثار فارماکولوژیکی:
تسکین درد ؛کاپسیسینبه رسپنور های وانیلوئیدی (VR1) در نورون های حسی اتصال پیدا میکند و باعث باز شدن کانال های کاتیونی و ورود کلسیم میشود .با وارد شدن کلسیم ماده ی P از فیبر های عصبی ازاد میشود. ماده ی P یک نوروپپتید است که مسئول درد و التهاب های نوروژنیک و تنظیم دمایی است. اتصال به این رسپتور ها به مرور سبب حساسیت زدایی شده و کانال های کلسیمی مسدود میشوند و ماده ی P در فیبر های حسی کاهش می یابد و سبب تسکین درد میشود.
اثرآنتی میکروبیال: نشان داده شده است که کاپسیسین دارای فعالیت باکتریوسید علیه هلیکوباکتر پیلوری است.
اثر آنتی نئوپلاستیک:کاپسیسین مهار کننده ی مونواکسیژناز های میکروزومال است که در فعالیت های کارسینوژنیکدخیلند.
کاپسیسین دارای اثرات محافظ گوارشی در برابر آسیب آسپرین به موکوز معده است.
مصرف در بارداری: :N/A
مصرف در شیردهی: : N/A
منع مصرف:
پوست آسیب دیده و زخم باز در فرم موضعی ،حساسیت به فلفل ،عفونت یا التهاب دستگاه گوارش در فرم خوراکی
عوارض ناخواسته:
-مصرف خوراکی ممکن است سبب افزایش حرکات پریستالتیک دستگاه گوارش شود .
-حساسیت پوستی
-فلاشینگ
-آلرژی
-مواجهه طولانی مدت به صورت inhalation سبب سرفه و عطسه و رینیت میشود.
-دوز بالا سبب هایپوترمی میشود.
-مصرف زیاد خوراکی میتواند سبب گاستریت مزمن ،آسیب به کبد و کلیه و اثرات نوروتوکسیک شود.
تداخل دارویی:
در مطالعات آزمایشگاهی سبب کاهش فراهم زیستی آسپرین و سالیسیلیک اسید ،افزایش جذب سیپروفلوکساسین و تئوفیلین و تغییر جذب سفالکسین و دیگوگسین در مصرف همزمان میشود.
ممکن است در مصرف همزمان با ACEI مانند کاپتوپریل سبب افزایش سرفه ی ایجاد شده شود.
تداخل غذایی:
ممکن است باعث کاهش جذب آهن رژیم غذایی شود.
فرآورده های موجود در بازار ایران:
فرآورده های موضعی برای درد های عضلانی و مفاصل
به صورت مخلوط با گیاهان دیگر در فرمولاسیون های Antiobesity ، Cardiac therapy،Antihypertensives، Nasal preparations، Throat preparations وجود دارد.
منابع:
PDR for herbal medicine
Herbal remedies
Trease and Evans farmacognosy
متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران،دکتر غلامرضا امین
stockleys herbal medicine interaction
گردآورنده:
زهرا امامقلی پور (دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)
دکتر فاطمه یوسف بیک (استادیار فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)



نظر دهید